Skip to content

Stem

Kun jij je stem niet gebruiken zoals je wilt? Ben je snel hees of heb je steeds het gevoel dat er iets in je keel zit? Door bepaalde technieken aan te leren, leer je bewust met je stem om te gaan en spaar jij je stem(banden).

Stemproblemen

Stemgeluid ontstaat doordat de stembanden uitgeademde lucht in trilling brengen.
Met je lippen, tong, kaak en gehemelte maak je van dit geluid spraakklanken.

Door stemmisbruik (schreeuwen, gekke stemmetjes gebruiken, hoesten, kuchen, schrapen, spreken in lawaaiige omgeving) of door verkeerd stemgebruik (te hoog/te laag, te hard/te zacht spreken, verkeerde houding, ademhaling of spanning in je lichaam) kun je last krijgen van je stem.

Je stem klinkt bijvoorbeeld hees of schor. Je hebt het gevoel alsof er iets in je keel zit. Soms gaan de klachten na een paar dagen weer weg. Als de klachten langer blijven bestaan en je er last van hebt in je dagelijks leven, kunnen wij je helpen je stem zo goed mogelijk te leren gebruiken en te sparen. Door o.a. aandacht te besteden aan een je lichaamshouding en je ademhaling werken we aan de basis van goed stemgebruik.

Als je regelmatig last hebt van stemproblemen kan het nodig zijn een KNO-arts te bezoeken. Zo weten we hoe de conditie van de stembanden is, of er mogelijk vormveranderingen zijn, zoals stembandknobbels, een poliep of oedeem. Er kan dan nog gerichter aan je klacht worden gewerkt.

logopedie bij stemproblemen

Problemen met je stem kunnen zijn:

  • Heesheid of keelklachten door verkeerd stemgebruik
  • Heesheid of stemverlies na ziekte of operatieve ingrepen

Mijn stem werd door mijn werk in een gymzaal steeds zwakker. Aan het einde van de dag kon ik vrijwel geen woord meer uitbrengen. Dankzij goede adviezen en training heb ik mijn stem nu veel beter onder controle.

– Jan 

Back To Top