Skip to content

Afwijkende mondgewoonten

Wist je dat duimzuigen ervoor kan zorgen dat je kind later moeilijk verstaanbaar is? Dat slissen of lispelen kan komen door een foute manier van slikken? Goede mondgewoonten zijn belangrijker dan je denkt.

Open mondgedrag

Je kind laat de mond vaak openstaan, ook als het geconcentreerd aan het werk is. De tong hangt slap tegen of op de ondertanden. De zware slappe tong duwt de tanden naar voren en de lippen geven geen tegendruk.

Je kind kan hierdoor moeite krijgen met een goede articulatie. Er kunnen ook gebitsafwijkingen door ontstaan.

Op een speelse manier leren wij je kind de mond beter te gebruiken. We geven je handige tips en oefeningen mee om thuis te oefenen. Je zult zien dat je kind hierdoor ook duidelijker gaat praten.

Foutieve slikgewoonten

Door foutieve slikgewoonten kan er een open beet ontstaan. Je kind duwt met de tong tegen de tanden tijdens het slikken, zodat deze uiteindelijk scheef gaan staan.

Slissen of lispelen

Slissen of lispelen ontstaat door het fout gebruiken van de tong in rust of tijdens het slikken. De tong komt dan tegen of zelfs tussen de tanden. Door gericht oefeningen te doen helpen wij je het slissen of lispelen te verminderen of af te leren.

Speen-, duim- of vingerzuigen

Het is natuurlijk schattig als kleine kinderen speen-, duim- of vingerzuigen. Ze worden er rustig van en gaan makkelijk slapen. Maar waar je als ouder niet bij stilstaat is dat de tong dan fout wordt gebruikt (in rust en bij het slikken), de lippen niet op elkaar kunnen sluiten en je ook niet goed kunt slikken. Dit alles kan voor veel problemen zorgen, zowel op spraakgebied als stand van de mond/tanden. Leer de zuiggewoontes daarom zo vroeg mogelijk af. Wij kunnen je daarbij helpen.

afwijkende mondgewoonten

Slikken

Voor de meeste mensen is dit de gewoonste zaak van de wereld: eten en drinken. Maar jonge kinderen kunnen problemen hebben met zuigen, slikken en kauwen. Ook op latere leeftijd kunnen zich slikstoornissen voordoen, meestal door ziekte of een neurologische aandoening. Wij brengen de problemen nauwkeurig in kaart en adviseren dan wat de beste aanpak en/of behandeling is.

Eet- en slikproblemen bij jonge kinderen

Als jonge kinderen problemen hebben met zuigen, slikken en kauwen kunnen wij hen helpen bij de ontwikkeling van de mond en de keel of we stimuleren het herstel van de mondfuncties. We geven je handige tips en ondersteunen je waar mogelijk.

Eet- en slikproblemen bij volwassenen

Bij volwassenen zijn de eet- en slikstoornissen meestal niet aangeboren. Ze ontstaan vaak door een neurologische aandoening of ziekte, zoals een beroerte, MS of Parkinson.

Voordat we met een behandeling starten brengen we eerst de hulpvraag in kaart. Soms is samenwerking met derden nodig om een goede behandeling te kunnen waarborgen. Je kunt daarbij denken aan een aanvullend onderzoek door een KNO-arts.

Als logopedist kunnen wij helpen om de spiergroepen in de mond weer te laten samenwerken. Dit is nodig omdat anders het voedsel of vloeistof in de luchtpijp terecht kan komen. Ook kan kauwen of voedsel dat in je mond blijft plakken voor problemen zorgen. Naast het trainen van de spiergroepen in de mond bekijken we de ideale lichaamshouding als je eet of drinkt en geven we advies over de samenstelling van je voedsel en aangepaste middelen, zoals drinkbekers e.a.

problemen met slikken
Back To Top